Każda osoba mająca mniejszą lub większą styczność z gotowaniem posiada swoje sposoby na udaną zupę. Tutaj jednak podam Ci kilka pewniaków, dzięki którym każda przyrządzona prze Ciebie zupa będzie wszystkim smakować.
Kiedy przydarzy Ci się przesolić zupę włóż do garnka obrane ziemniaki. Pochłoną one nadmiar soli, a Ty uratujesz swoje danie. W przypadku rosołu dodaj sól około 30 minut przed końcem gotowania, natomiast do zupy rybnej wyczekaj prawie do końca i posól ją na 3 minuty przed wyłączeniem palnika.
Chcąc zaskoczyć domowników idealnym rosołem dodaj do niego całą obraną marchew, pietruszkę, seler oraz opaloną lub podpieczoną w całości cebulę. Jeśli chodzi o przyprawy nie używaj liścia laurowego. Jeśli dodajesz do rosołu czosnek dorzuć go dopiero pod sam koniec.
Dzięki temu zachowa intensywny aromat i swoje cenne walory zdrowotne. W przypadku zup bez dodatku ziemniaków dodaj do wywaru kilka łyżek mąki. Należy ją uprzednio dokładnie rozprowadzić w zimnej wodzie i stopniowo wlewając połączyć ją z całością gorącej zupy, a następnie zagotować.
Można również mąkę podsmażyć na odrobinie masła lub oleju i powstałą zasmażkę rozmieszać starannie z całością. Po dodaniu mąki zupa zyska na gęstości i będzie smaczniejsza. Trik z podpieczoną lub opaloną w całości cebulą możesz śmiało stosować w przypadku każdej zupy. Zyska ona wówczas zarówno na smaku, jak i na kolorze.