Do miski dodaj 2 łyżki płatków owsianych i 1 łyżkę nasion chia. Dodaj 20 g orzechów. Możesz użyć orzechów laskowych, włoskich, migdałów lub dowolnych innych orzechów, które lubisz. Dodaj 80 g świeżych lub mrożonych jagód. Jagody, maliny, truskawki, borówki – wybór należy do Ciebie!
Dodaj 1 łyżkę miodu lub syropu klonowego, aby nadać śniadaniu słodki smak. Wlej 240 ml mleka lub mleka roślinnego do miski. Mleko migdałowe, sojowe, owsiane – każde mleko będzie świetnie pasować. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Upewnij się, że płatki owsiane i nasiona chia są dobrze wymieszane z mlekiem.
Przykryj miskę i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc. Dzięki temu płatki owsiane i nasiona chia zmiękną i wchłoną mleko. Przed podaniem posyp śniadanie cynamonem. Możesz także dodać kilka świeżych owoców na wierzch dla dodatkowego smaku i dekoracji.