Polega on na utrwaleniu prawidłowych nawyków żywieniowych i aktywności fizycznej. W tym okresie należy kontynuować stosowanie zdrowej diety i we właściwy sposób łączyć jej poszczególne składniki, a także w dalszym ciągu pamiętać o zrobieniu 8000-12000 kroków w ciągu dnia.
Podstawą powinny być produkty białkowe o niskiej zawartości tłuszczu. Zalecane jest spożycie 2 jajek na twardo przed snem. Korzystne działanie mają także otręby, które nie powodują przyrostu tkanki tłuszczowej, a dodatkowo ich spożycie daje uczucie sytości.
Spożywanie jak największej ilości błonnika również jest wskazane przez lekarza. Produkty spożywcze o jego dużej zwartości mogą być spożywane bez ograniczeń ilościowych o każdej godzinie. Jego bogatym źródłem są:
Korzystny wpływ na odchudzanie mają także orzeszki piniowe, które zawierają aminokwas L-argininę, zwiększający odporność na stres oraz pomagający w redukcji tkanki tłuszczowej.