Działają antyrakowo oraz poprawią nasze zdrowie. Dlaczego warto mrozić cytryny – zetrzyj je na tarce.

Naukowcy wciąż badają różne możliwości i czynniki, które mogą poprawić nasze zdrowie.

Ostatnio odkryto, że mrożone cytryny mogą być bardzo dobrym rozwiązaniem w walce z nowotworem złośliwym. Pomyślelibyście, że zwykła cytryna, dostępna prawie w każdej kuchni do np. gorącej herbaty może nam pomóc przy rozwijających się komórkach rakowych, ale i nie tylko?

Na pomoc – cytryna!

Wiadomo nie od dzisiaj, że cytryny mają wiele zastosowań. Pomijając już kwestie smakowe, jako dodatek do herbaty czy ciast, może też mieć zastosowanie w domowej kuracji leczniczej, kosmetycznej czy chociażby po prostu jest wsparciem odporności.

Niszczy ona wolne rodniki, dzięki czemu możemy być zabezpieczeni przed potencjalnymi wirusami grasującymi w powietrzu oraz niszczą mikroby, powodujące choroby i stany zapalne w organizmie. Pamiętajcie mimo wszystko o tym, że to nie sok z cytryny jest najkorzystniej wpływającą częścią tego cytrusa na nasz organizm. Więcej witamin posiadają skórki z cytryny.

Mrożona cytryna na walkę z rakiem!

Jak wspominaliśmy na początku, okazało się również, że cytryna pomaga w walce ze złośliwymi nowotworami. W szczególności wymieniony jest rak wątroby, prostaty, trzustki, jelita grubego, odbytu oraz neuroblastomy i leukemii.

Warto więc zastanowić się nad tym, by zjadać całą cytrynę wraz ze skórką, by mieć większe szanse na wyjście z jednej z wyżej wymienionych, bardzo ciężkich chorób.

Należy pamiętać, że cytryny należy zmrozić przed ich przygotowaniem do kuracji. Istotne jest również to, by cytryny były starannie i dokładnie wymyte. Nie chodzi tutaj już wyłącznie o opłukanie ich w wodzie, ale oczyszczenie octem jabłkowym czy… sokiem z cytryny.

Po takiej dezynfekcji powinny nasze cytrusy wyruszyć do zamrażalki, by ochłodzić się do stanu twardości i suchości. Po zamrożeniu i wyciągnięciu ich w takim stanie z zamrażalki, bierzemy się za ich tarcie na tarce. Istotne jest to, żeby zetrzeć je całe, nie tylko skórkę. Zamrożony miąższ z cytryny może i nie ma tak samo dużych właściwości zdrowotnych, ale zawsze jest dobrym uzupełnieniem.

Uznano, że cytryny mogą zabezpieczać przed komórkami rakowymi, jeśli będziemy spożywać je w ilościach około 150 gramów na miesiąc.