Włoska, złota szarlotka – każdy się zajadał i prosił o dokładkę.

Dziś mam dla Was przepis na przepyszną, złotą włoską szarlotkę – Torta di Mele, którą na pewno pokochacie! Jest to klasyczne włoskie ciasto jabłkowe, które idealnie nadaje się na deser do kawy lub herbaty.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 75 g cukru wanilinowego
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 150 g mąki
  • 100 g roztopionego masła
  • 3 jabłka (obrane i pokrojone w plasterki)
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie:

W misce ubij 3 jajka z 75 g cukru wanilinowego, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodaj 10 g proszku do pieczenia i 150 g mąki. Delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.

Obrane i pokrojone jabłka wymieszaj z 4 łyżkami cukru, a następnie dodaj je do ciasta. Przełóż ciasto do formy do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 30-45 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru, a patyczek włożony do środka wyjdzie czysty. Po upieczeniu pozwól ciastu ostygnąć, a następnie podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Smacznego!