Cytryny należą do jednych z bardziej popularnych owoców używanych przez wielu ludzi na świecie. Oprócz walorów smakowych posiadają wiele korzyści zdrowotnych. Pomaga na pozbyciu się toksyn z organizmu, w tym celu warto pić na czczo sok wyciśnięty z cytryny w połączeniu z ciepłą wodą.
Zwykle jednak spożywany tylko sok z cytryny, skórkę wyrzucamy. Jak pokazują badania przy tym tracimy wiele składników odżywczych. Skórka, która wydaje nam się zbędna posiada aż od 5 do 10 razy więcej witamin i składników wartościowych dla organizmu.
Należą do nich witamina C, A, E, B6, wapń, kwas foliowy, miedź żelazo, cynk, magnez, potas, i wiele innych ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego korzystnie będzie, jeżeli zamrozimy i będziemy spożywać je w całości.
Cytryny, które będziemy wykorzystywać dobrze byłoby kupić z ekologicznej uprawy bądź skorzystać z tych, które samodzielnie posadzimy. Przed zamrożeniem cytryny najlepiej wymoczyć w wodzie z octem jabłkowym, a następnie dokładnie opłukać oraz pozostawić do wyschnięcia, dopiero potem zamrozić w całości.
Taką cytrynę można wykorzystać do przeróżnych dań, deserów, koktajli, jednak przed dodaniem należy zetrzeć cytrynę na tarce, razem z pestkami i oczywiście nie pozbywamy się wartościowej skórki.