Czerwoną cebulę obrać i pokroić w półpierścienie, a następnie wsypać ją do miski. Dodać sól, cukier, ocet jabłkowy oraz wodę i wymieszać, a potem odstawić na około 15 minut, aby składniki „przegryzły się”. Fileta ugotować, ostudzić i pokroić w małe kawałki.
Zioła dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i drobniutko posiekać. Podzielić je na dwie części. Marchewki po ugotowaniu obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka również po ugotowaniu oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a żółtka na drobnych oczkach.
Ser zetrzeć na drobno używając do tego również tarki. Z przygotowanych składników układać kolejno warstwy. Pierwsza warstwa to kurczak i wyłożony na niego majonez, a na nim rozsypana część ziół.
Z marynowanej cebuli odcedzić wodę i to jest kolejna warstwa posmarowana następnie majonezem. Kukurydzę po odsączeniu także należy rozłożyć na tworzącej się sałatce i także posmarować ją majonezem.
Można zostawi odrobinę kukurydzy do dekoracji wierzchu. Białka, majonez, starty ser, majonez i żółtka to kolejne warstwy we wskazanej kolejności od dołu. Trochę białek także można zostawić do dekoracji. Pomidorki koktajlowe przekroi wzdłuż na połówki i rozłożyć je dokładnie obok siebie na obwodzie sałatki.