Jest jednak sposób na to, aby cieszyć się jego smakiem przez cały rok. Własnoręczna uprawa krzaków ogórka na parapecie? Tak, to możliwe!
Jeśli wybierzesz odpowiednią odmianę, możesz wyhodować roślinkę, która da ci sporą ilość plonów. Podpowiadamy jak to zrobić!
Najważniejszą kwestią jest wybór odpowiedniej odmiany. Na parapecie nie ma zbyt wiele miejsca, krzaki nie powinny więc wyrastać zbyt duże. Najlepsze będą więc te o niewielkich lub średnich liściach.
Ponieważ rośliny będą rosły w doniczkach, musi to być także odmiana o małych owocach. Nie będą wymagały dużej ilości składników odżywczych i wody, której w niewielkich pojemnikach nie możemy dostarczyć. Do uprawy ogórka na parapecie polecamy samozapylające odmiany „Gracius Gładki F1” oraz „Dar”.
Pracę zacznijmy od zakupu odpowiednich doniczek – prostokątnych, o pojemności ok. 4 litrów. Siejemy do nich dwie rośliny. Umieszczamy je na nasłonecznionym parapecie, najlepiej z dala od kaloryfera. Wypełniamy zwykłym podłożem uniwersalnym do uprawy warzyw.
Rośliny podlewamy tylko wtedy, gdy ziemna przeschnie. Nadmiar wody może sprowadzić do uprawy niechciane grzyby. Ponieważ powietrze w pomieszczeniach zwykle jest przesuszone, ogórki warto spryskiwać co jakiś czas wodą. Pamiętajmy także o codziennym włączaniu lampy, ponieważ zimowe słońce nie dostarczy roślinom odpowiedniej dawki światła.
Jeśli postanowisz spróbować hodować własne ogórki na parapecie mieszkania, już po miesiącu możesz zbierać pierwsze plony. Pojawiające się na roślinie zielone owoce to z pewnością powód do dumy!