Słodkości czynią życie słodszym – warto zatem znać ich jak najwięcej. Zamiast ograniczać się do polskich przepisów, zainspiruj się kuchnią z dalekich stron. Pyszny smak i podziw gości wynagrodzą przygotowania. Tulambu to turecki deser, który jest przepyszny. Jego kluczowym elementem jest syrop cukrowy, rozpływający się w ustach.
Ciasto:
Syrop:
Do małego garnka wlej wodę, dodaj masło. Całość gotuj na średnim ogniu. Następnie dodaj przesianą mąkę. Mieszaj do momentu, w którym uzyskasz masę bez grudek. Wtedy zdejmij całość z ognia. Nadal cały czas mieszaj, dodając stopniowo kolejne jajka.
Po dodaniu wszystkich jajek i porządnym wymieszaniu, przygotuj rękaw cukierniczy. Przełóż do niego powstałą masę. Obetnij końcówkę rękawa.
Przygotuj się do smażenia. Rozgrzej olej w garnku. Ostrożnie wyciskaj masę z rękawa na rozgrzany olej. Powstałe pałeczki nie mogą się ze sobą stykać. Ich rozmiar powinien oscylować między 5 a 7 cm. Gdy pałeczki się zarumienią, wyciągnij je i odsącz z tłuszczu.
Rozpuść cukier wraz z sokiem z cytryny. Gotuj przez kwadrans. Później wyłącz ogień i odstaw garnek/głęboką patelnię na bok. Tam do gotowego syropu wrzuć przygotowane pałeczki. Powinny przez kilkanaście minut chłonąć syrop.
I to wszystko! Tulambu jest gotowe do spożycia. Sam sposób podania potrawy zależny jest tylko od Twojej intencji twórczej. 🙂
Ten turecki deser jest pyszny w swojej podstawowej wersji, ale możesz dodatkowo oblepić pałeczki rozgniecionymi orzeszkami, czekoladą lub cynamonem. Pamiętaj tylko, żeby nie przesadzić ze słodkimi dodatkami.