Gdy lekceważyłeś już długo problemy z trzustką i dolegliwości są bardzo silne, spróbuj przygotowywać na kolację owsiankę – zdecydowanie poczujesz różnicę.
Przygotuj:
Sposób przygotowania:
Proso umyj i wrzuć je do gotującej się w garnku wody. Gotuj je, ciągle mieszając, aż stanie się miękkie. Do garnka dodaj startą na tarce dynię i gotuj dalej, aż do uzyskania konsystencji puree. Następnie dodaj łyżkę masła i wymieszaj owsiankę – jest już gotowa.
Nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych przysmaków, wystarczy, że codziennie na kolację zjesz tę owsiankę. Medycy zgodnie przekonują, że problemów z trzustką nie należy lekceważyć – trzeba reagować już w początkowych stadiach choroby.
Jednak najczęściej zaczynamy poprawiać swoje nawyki, gdy dolegliwości są bardzo zaawansowane – zwykle jest już wtedy za późno i trzeba wprowadzić poważne leczenie. Dlatego zadbaj o stan swojej trzustki jak najszybciej.