Efekt kuracji gryką uzyskasz, jeśli zostanie ona zmielona w młynku do kawy. Tak przygotowaną mąkę gryczaną należy zalać 200 ml kefiru. Mieszaninę przygotuj wieczorem i jedz ją na śniadanie codziennie.
Aby je przyrządzić należy umyć i posiekać 800 g pietruszki. Następnie trzeba ją zalać zagotowanym mlekiem tak, by utopiły się w nim wszystkie zioła. Mieszankę należy podgrzewać na ogniu – nie można jednak doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowana pietruszka na mleku wystarczy na cały dzień – co godzinę trzeba spożyć dwie łyżki mieszaniny.
W termosie przygotuj 10 średniej wielkości liści laurowych, a następnie zalej je 300 ml wrzątku. Po 24 godzinach napar jest gotowy do spożycia – wypij 50 g herbatki z liści laurowych na 30 minut przed każdym posiłkiem.