Szpinak od zawsze jest symbolem zdrowego odżywiania się. Czy słusznie? Zdecydowanie tak! Szpinak zawiera duże ilości kwasu foliowego (niezwykle istotnego dla prawidłowego rozwoju płodu) oraz witaminy K.
Stanowią ewenement wśród zdrowych produktów. Znajdziemy w nich wiele witamin ( A,C,E oraz witaminy z grupy B), a także wiele makro i mikroelementów takich jak magnez, żelazo, selen, cynk, potas i wapń oraz wiele innych. Zielone szparagi poprawiają funkcjonowanie wielu narządów, w tym narządów układu krążenia.
Stanowi źródło witaminy C (kwasu askorbinowego), która jest antyoksydantem, ale także poprawia wchłanianie żelaza z pożywienia.
Zawiera kurkuminę. To właśnie dzięki tej substancji niesie za sobą wiele korzyści dla naszego organizmu. Kurkumina obniża poziom triglicerydów, dzięki czemu pozwala utrzymać układ krwionośny w dobrej kondycji.
Warto je spożywać w różnej formie. Owoce granatu poprawiają krążenie krwi w naczyniach żylnych i tętniczych.
Algi zawierają błonnik, który tworzy na ścianach jelit specjalną osłonkę, co ogranicza wchłanianie tłuszczów z pożywienia. Wodorosty te regulują również ciśnienie krwi.
Warto spożywać tzw. ciemne pieczywo. Zawiera ono duże ilości błonnika, który wpływa na metabolizm organizmu m.in regulując wykorzystywanie tłuszczów w organizmie. Podobny wpływ ma brązowy ryż i płatki owsiane.
Stanowią źródło witamin C i karotenoidów. Napój z gotowanych liści persymony (tak inaczej nazywany jest owoc kaki) obniża ciśnienie krwi i zmniejsza krzepliwość.