Korzyści płynące ze spożywania ryb są ogromne. Stanowią one przede wszystkim źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi.
Utrzymywanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi zapobiega przed powstawaniem blaszek miażdżycowych w naczyniach tętniczych. Szczególnie wartościowy jest łosoś, ale warto również wzbogacić dietę o makrelę, tuńczyka czy śledzie.
Stanowi bardzo bogate źródło potasu. Potas warunkuje prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową w organizmie, Spożywanie dwóch szklanek soku z żurawiny każdego dnia może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca nawet o 40%!.
Zielona herbata uspokaja i relaksuje, a także poprawia kondycję naszej skóry. Nie każdy jednak wie, że zielona herbata to zapobiega gromadzeniu się tłuszczów w tętnicach, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienie chorób układu sercowo-naczyniowego.
Choć powszechnie używana w krajach strefy śródziemnomorskiej, u nas nie jest zbyt popularna. Wielka szkoda, ponieważ oliwa z oliwek polepsza pracę serca, a także obniża poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu szansa powstawania i późniejszego oderwania się bardzo szkodliwych blaszki miażdżycowej znacznie się zmniejsza.