Nieodpowiednia dieta, stres, brak aktywności fizycznej sprzyjają powstawaniu takich chorób jak miażdżyca, choroba wieńcowa, w tym zawał mięśnia sercowego. Nie musimy być jednak na to skazani. Odpowiednia zmiana trybu życia i diety może nas uchronić przed konsekwencjami tych chorób. O zdrowie warto zadbać jak najszybciej, a można to zrobić wprowadzając do swojej diety specjalne produkty:
Występują w wielu odmianach: orzechy laskowe, ziemne (arachidowe) czy orzechy nerkowca. Wszystkie jednak charakteryzuje wielkie bogactwo zdrowych elementów. Można w nich znaleźć m.in błonnik, kwas foliowy, witaminy E i K. Orzechy doskonale wpływają na zapamiętywanie. Każdego dnia zaleca się spożywanie pół garści orzechów.
Wbrew pozorom i powszechnym opiniom, kawa wpływa bardzo korzystnie na organizm (jeśli spożywa się ją w odpowiednich ilościach). Przede wszystkim kawa poprawia krążenie krwi, ale również poprawia potencję.
Cynamon „zmniejsza poziom cholesterolu” we krwi (zmniejsza ilość lipoprotein o małej gęstości- LDL), dzięki czemu chroni przed miażdżycą. Co więcej cynamon poprawia dopływ krwi do mózgu i wszystkich pozostałych narządów.
Arbuzy zawierają wiele witamin, regulują ciśnienie tętnicze krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu.
Awokado to bomba witamin i składników mineralnych, ale także obniża poziom frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu) we krwi.
Brokuły zawierają dużo witaminy K (jak niemal wszystkie warzywa zielone). Witamina ta wpływa na wiele procesów w organizmie takich jak prawidłowe krzepnięcie krwi, ale również umożliwia sprawne funkcjonowanie układu krążenia.