Idealnie pyszne tarte ciasto. Prosty i szybki przepis od mojej teściowej. Kusi swoim wyglądem

Tarte ciasto jest sprawdzonym pomysłem na pyszny deser. Połączenie go z twarogiem da pyszny smak.

Deser jest niezwykle łatwy i przede wszystkim w wykonaniu. Nikt nie powinien mieć problemu z jego przygotowaniem!

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany,
  • 70 g masła,
  • 1 jajko,
  • 180 g twarożku,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Ciasto przygotowuje się łącząc mąkę pszenną z dodatkiem jajka i połową cukru, a także z miękkim masłem i 1 łyżką kwaśnej śmietany oraz z proszkiem do pieczenia. Należy je dokładnie zagnieść i uformować w kulkę, którą owija się folią, a następnie przekłada do lodówki na około 15 minut.

Nadzienie składa się z połączenia twarogu z pozostałą śmietaną i cukrem kryształem. Składniki ubić za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji masy.

Po upływie czasu, ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie mniej więcej równe części. Naczynie do pieczenia wyłożyć pergaminem i zetrzeć na niego o grubych oczkach jedną połówkę ciasta. Drugą część od razu można także można zetrzeć, ale odłożyć ją na bok. Przygotowaną masę twarogową wylać na pierwszą warstwę, a później posypać ją resztą startego ciasta.

Całość przełożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 35 minut w 180 stopniach.