Dzięki silnym właściwościom odkażającym, jest doskonały na rozmaite infekcje. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i wydatnie przyspiesza tempo przemiany materii. Rewelacyjnie wpływa na psychikę – kto często jada potrawy z dodatkiem chrzanu (chociażby popularną ćwikłę), ma lepszy nastrój i więcej energii, a tym samym większą ochotę na sportowe wyczyny.
Bogate źródło podnoszącej odporność witaminy C oraz flawonoidów, czyli doskonałych przeciwutleniaczy. Kwaśny owoc chroni przed oznakami starości, wymiata wolne rodniki, może pośrednio zapobiegać nowotworom. Reguluje pracę przewodu pokarmowego, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej przyswajalne i nie odkładają się w postaci zwałów tłuszczu w różnych częściach ciała.
Od dawna znany ze swoich zdolności przeciwcukrzycowych. Normuje parametry cukru we krwi, a ponadto przyspiesza metabolizm. Naukowcy odkryli jeszcze inną cechę tej orientalnej przyprawy – otóż ponoć zmienia ona barwę tkanki tłuszczowej z białej na brązową.
Biała tkanka tłuszczowa gromadzi się pod skórą, natomiast brązowa – pomaga owe tłuszczowe rezerwy zlikwidować; jest „odchudzającą tkanką”.