Moje najlepsze przepisy na szybkie desery bez pieczenia. Zaskocz gości tymi pysznościami

Słynny włoski deser jest idealnym dodatkiem do herbaty i kawy. Jak można przygotować go samodzielnie w domu?

Składniki

  • kawa rozpuszczalna (3 łyżeczki)
  • likier kawowy (3 łyżki)
  • serek mascarpone (250 g)
  • skondensowane mleko słodzone (85 g)
  • biszkopty (4-6 sztuk)
  • kakao (1 łyżka)

Kawę rozpuść w 75 ml wody. Dodaj następnie likier. Weź biszkopty i namocz je w mieszance kawowej. Serek mascarpone ubij i dodaj do niego mleko skondensowane. Zblenduj je na głądką masę.

Namoczone ciastka umieść najpierw na dnie pucharków (albo szklanek). Dodaj następnie krem z mascarpone i posyp z wierzchu kakao, albo startą czekoladą.

Deser należy włożyć do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem. Będzie wówczas dużo smaczniejszy. Życzymy smacznego!

Czytaj dalej