Każda kobieta po 40 roku życia powinna spożywać 3 suszone śliwki dziennie. Mają one wiele zalet zdrowotnych.

Śliwki mają składniki odżywcze, które przenikają do układu odpornościowego, więc mają silniejszy wpływ na organizm niż biostymulanty czy sztuczne witaminy. Polifenole, jeden z głównych składników śliwek, docierają do tkanki kostnej i chronią ją przed stanami zapalnymi.

Ulga w zaparciach

Suszone śliwki mogą być stosowane jako łagodny środek przeczyszczający. Możesz zjeść trzy suszone owoce, namoczone w gorącej wodzie przez kilka minut przed każdym posiłkiem, jeśli zaparcia są problemem.

Składniki chroniące serce

Elastyczność ścian naczyń krwionośnych wspomagają wspomniane wyżej polifenole, potas i inne składniki odżywcze, które posiadają śliwki. Wzmacniają one również mięśnie serca i normalizują pracę serca. Regularne spożywanie suszonych owoców może zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca.

Czytaj dalej