Suszone śliwki są o wiele bardziej odżywcze niż świeże owoce, mają większą zawartość witamin, minerałów i błonnika. Dzienne zapotrzebowanie może być zaspokojone przez zaledwie 3 do 5 suszonych owoców.
Śliwki są bogate w składniki odżywcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego układu organizmu człowieka. Dietetycy polecają śliwki jako naturalny środek przeczyszczający, zwiększający przepływ żółci i wydzielanie soku żółciowego.
Owoce te są niezastąpioną pomocą w odchudzaniu. Osoby borykające się z nadwagą lub chorobami przewodu pokarmowego mogą spożywać już pięć suszonych śliwek dziennie. Chorobom tym można zapobiec stosując suszone śliwki. Śliwki są nie tylko dobre dla układu pokarmowego, ale mają również wiele innych zastosowań.
Kobiety przechodzą wiele zmian w okresie menopauzy. Jedną z tych zmian jest utrata masy kostnej, znana również jako rozrzedzenie kości. Według badań przeprowadzonych na Florida State University, śliwki mogą odwrócić proces rozrzedzania kości.
W społeczeństwie nadal pokutuje przekonanie, że nabiał jest niezbędny do wzmocnienia kości. 11-miesięczne badanie przeprowadzone na kobietach w wieku 40 lat wykazało, że te, które spożywały 100 g suszonych śliwek dziennie, miały znacznie wyższą masę kostną niż te, które tego nie robiły.