Pyszny i orzeźwiający sos tzatziki. Jest to doskonały dodatek do chleba, warzyw, a także mięs.

 

Dziś przygotujemy pyszny i orzeźwiający sos tzatziki. Jest to doskonały dodatek do chleba, warzyw, a także mięs. Zapraszam do wspólnego gotowania!

Składniki:

  • 1/2 ogórka
  • Szczypta soli
  • 255 g jogurtu greckiego (1 szklanka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść posiekanego koperku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Obierz 1/2 ogórka. Zetrzyj ogórka na tarce. Dodaj szczyptę soli do startego ogórka, wymieszaj i odstaw na 15-20 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody. Po upływie czasu, naciśnij starty ogórek, aby usunąć nadmiar wody. W misce wymieszaj 255 g jogurtu greckiego. Dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

Dodaj 1 garść posiekanego koperku. Dodaj odciśnięty ogórek do jogurtu. Wlej 1 łyżkę octu winnego i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły. Wstaw sos do lodówki na 1 do 2 godzin przed podaniem, aby smaki się przegryzły.

Tzatziki podawaj z chlebem, odrobiną oliwy z oliwek lub z surowymi warzywami. To wszystko! Teraz masz pyszny, domowy sos tzatziki, który jest idealny na każdą okazję. Smacznego!