Masz w domu ser, 3 jajka, czosnek i mąkę – Przygotuj ten niesamowicie pyszny przepis w piekarniku.

Ślimaki serowe według nowego przepisu – Na pewno pokochasz te ślimaki z czosnkiem i twarogiem. To proste i bardzo smaczne ciasto na każdą okazję. Doskonały przepis.

Składniki

Ciasto

  • mąka zwykła – 500 g
  • mleko – 250 ml
  • drożdże – 10 g
  • cukier – 10 g
  • jajka – 1 sztuka
  • zielona cebula – 10 g
  • sól – 10 g
  • czosnek granulowany – 5 g
  • miękkie masło – 20 g

Nadzienie

  • twarożek lub inny ser miękki – 500 g
  • sól – 10 g
  • koperek – 10 g

Dodatkowo

  • Jajka
  • Sezam

Przygotowanie

Najpierw przygotujmy ciasto: Wymieszaj cukier i drożdże w mleku. Dodać czosnek, jajko i wymieszać. Teraz dodaj mąkę i dobrze wymieszaj, wmieszaj również roztopione masło. Dodaj drobno posiekaną zieloną cebulę. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić pod przykryciem na 30 minut.

Z ciasta uformuj wałek i podziel go na 6 części. Z każdego uformuj kulkę. Na posypanej mąką desce każdą kulkę rozwałkuj na cienki placek. Przygotujemy nadzienie: Twarożek wymieszać z jajkiem, doprawić solą i dodać posiekany koperek. Dobrze wymieszaj. Na ciasto nakładamy farsz i zwijamy je w kształt ślimaka.

Wszystkie ślimaki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw pod ręcznik na kolejne 20 minut. Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut.

Życzymy smacznego! 🙂