Moje dobre ciasto na każdy dzień: Bije wszelkie rekordy w szybkości przygotowania i doskonałym smaku.

Ciasto jest tak pyszne, że będziesz je robić kilka razy w tygodniu. Niezwykła dobroć sera, którą przygotujesz raz, dwa.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 100 g granulowanego cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany lub Jogurt
  • 500 g mąki zwykłej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła

Nadzienie:

  • 400 g twarogu
  • 2 jajka
  • 100 g granulowanego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka mleka

Przygotowanie:

Do miski dodać jajka, cukier, sól, cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj trzepaczką. Następnie dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Do większej miski z mąką dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj łyżką. Następnie dodaj masło widelcem. Mieszamy rękami. Na koniec dodać masę jajeczną, wymieszać szpatułką i zagnieść ciasto rękoma.

Owiń ciasto w plastikową torbę. Włożyć do lodówki na 20-30 minut. Do miski z twarogiem dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy, skrobię. Ubij mikserem ręcznym na gęstą śmietanę. Ciasto odetnij około jednej trzeciej długości. Większą część ciasta wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzamy po całej powierzchni.

Następnie wylać śmietankę twarogową i równomiernie ją rozsmarować. Rozwałkuj drugą część ciasta i pokrój ją w cieńsze paski za pomocą ząbkowanej foremki. Na krem ​​wyłożyć ciasto w kształcie kratki i zagiąć brzegi.  Brzegi ciasta posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem.

Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35-40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu posyp ciasto cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!