Przysmak, któremu po prostu nie można się oprzeć: Fantastyczne miękkie rurki wypełnione kremem.

Skosztuj tych delikatnych rurek wypełnionych kremem, które całkowicie rozpływają się w ustach.

Składniki:

Na ciasto:

  • 4 jajka
  • 140 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 8 łyżek mleka
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek oleju roślinnego
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia

Na krem:

  • 400 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru pudru
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 20 g masła

Przygotowanie:

Jajka rozbijamy do miski i ubijamy razem z cukrem i cukrem waniliowym.

Ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż utworzy się gęsta biała piana.  Skrop mlekiem, dodaj zmiękczone masło i ubij.

Na koniec stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ubijamy.

Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Owiń rolkę na papierze i pozwól jej ostygnąć. Teraz przygotujemy krem w następujący sposób.

Wlej mleko do garnka i dodaj wszystkie składniki oprócz masła. Gęstą śmietanę zagotować ciągle mieszając trzepaczką. Ubić zmiękczone masło i pozostawić do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając .

Pokrój schłodzone ciasto na prostokąty o równej wielkości.  Tak przygotowany krem ​​nakładamy na każdą z nich, zawijamy w rurki, a także pocieramy boki kremem.  Te rurki z kremem są miękkie i pachnące. Przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.

Życzymy smacznego!