Potrzebujemy:
Wykonanie:
Delikatnie opłucz liście w zimnej wodzie i pokrój na pół, aby uwolnić jak najwięcej soku. Cytrynę, limonkę lub pomarańczę (według smaku) dokładnie myjemy i kroimy ze skórą.
Potem jest to bardzo proste, naprzemiennie układaj liście, cukier, sok z cytryny i cytrusy w czystym pojemniku, aż będzie całkowicie pełny. Po prostu go zamykamy i stawiamy za oknem. Powinieneś zauważyć, że cukier rozpuści się w ciągu kilku tygodni, w razie potrzeby możesz lekko mieszać, uciskać.
Regularnie sprawdzamy zawartość pojemnika, uważając, aby na powierzchni nie tworzyła się pleśń. Gdy zawartość pojemnika jest całkowicie płynna, odcedź przez płótno i dobrze wyciśnij. Przechowujemy w lodówce. Syrop nie podrażnia żołądka, pomaga rozluźnić ubytki, jest niesamowicie silny na stany zapalne gardła, oskrzeli i inne jesienno-zimowe dolegliwości. Spożywam łyżeczkę 3 razy dziennie. Dodaję też do jogurtu, płatków owsianych.