Domowe rogaliki w 20 min bez mleka – Emerytowany kucharz stołówki szkolnej zdradził przepis

Dzisiaj przepis na pyszne drożdżowe rogaliki z dżemem.

Przypomnij sobie smak dzieciństwa i przygotuj wyśmienite rogaliki na mleku, według tradycyjnej receptury.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 75 g masła
  • 200 ml mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 100 g dżemu (do nadziewania)

Przygotowanie:

Do ciepłego mleka dodaj drożdże, łyżkę cukru oraz dwie łyżki mąki. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na chwilę.

Pozostałą mąkę przesiej do miski, wsyp resztę cukru i sól, dodaj ubite jajko oraz wcześniej przygotowaną mieszankę. Wszystkie składniki zagniataj. Na koniec dodaj masło i ponownie zacznij zagniatać, aż masło dobrze się połączy. Odstaw zagniecione ciasto na godzinę.

Po upływie godziny ciasto podziel na 12 części, z każdej zrób kulkę i przykryj je ręcznikiem, pozostawiając na 10 minut. Każdą z wcześniej uformowanych kulek rozwałkuj. Ciasto powinno być wałkowane wzdłuż, na długość nieco większą niż dłoń.

Na brzegu rozwałkowanych kulek połóż po łyżce dżemu i zlep krawędzie, by nie wyciekł. Na drugim brzegu zrób cztery nacięcia i zacznij formować rogaliki.

Zawinięte rogaliki ułóż na, pokrytej papierem do pieczenia, blaszce i pozostaw na 15-20 minut.

Po tym czasie posmaruj wszystkie rogale ubitym jajkiem i posyp je sezamem (może być cukier lub mak).

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.

Po upływie tego czasu rogaliki są gotowe do jedzenia. Smacznego!