Po wnikliwym przebadaniu reakcji chemicznych, które zachodzą podczas gotowania dowiedli, że wodę pozostałą po przygotowaniu jajek można ponownie wykorzystać na kilka sposobów. Dlaczego?
W procesie gotowania woda zostaje nasycona cząsteczkami tych pierwiastków oraz jonami wapnia, co jest ważną informacją zwłaszcza dla pasjonatów ogrodnictwa. Podczas badań naukowcy zauważyli bowiem, że tak wzbogacona o substancje odżywcze woda może znacznie przyspieszyć wzrost roślin. Nie jest to jednak jej jedyna właściwość.
Oprócz tego, podlewanie nią roślin pomaga utrzymać odpowiednią kwasowość podłoża, dzięki czemu rośliny łatwiej przyswajają zawarte w glebie składniki odżywcze. Jak więc rozpoznać rośliny, które wymagają dodatkowej porcji wapnia i które możemy podlewać wodą pozostałą po gotowaniu jajek?
Zwykle ich liście są niewielkie, mają wysuszone końce, można też na nich zauważyć brązowawe plamki. Takie rośliny rosną również dużo wolniej od zdrowych.