Nie każdy produkt, który włożysz do lodówki zachowa świeżość. Nigdy nie przechowuj w lodówce tych produktów.

Powietrze w lodówce jest zimne i ma duży wpływ na zatrzymanie procesu dojrzewania pomidorów a co za tym, idzie, może sprawić, że produkt straci swój smak, aromat oraz prawidłową konsystencję miąższu. Nie chcesz, aby tak się stało prawda?

Dlatego trzymaj pomidory poza lodówką. W ten sposób na dłużej zostanie zachowana ich świeżość. Możesz je przechowywać, np. w misce na owoce, to sprawi, iż ich smak zostanie zachowany a ty, ubarwisz swoją miskę na owoce.

BAZYLIA

Pewnie jesteś ciekawa, dlaczego bazylia, gdyż właśnie świeżą możesz znaleźć w sklepie na strefach chłodzonych. Prawda jest taka, że bazylia nie jest przystosowana do niskiej temperatury i przechowując ją w lodówce- zwiędnie w mgnieniu oka.

Roślina ta ma również tendencję do wchłaniania zapachów, więc jeżeli pozostawisz ją w lodówce, może pachnieć inaczej.

Jeżeli jednak chcesz, aby twoja bazylia przed długi czas była świeża, potraktuj ją jak kwiat lub inną roślinę, czyli włóż ją do szklanki z wodą, natomiast gdy przygotowujesz posiłek i zostanie Ci kilka listków Bazyli, możesz ją zblanszować i umieścić w zamrażalce.

JAJKA