Przepis na pyszne placuszki z kapustą. Pół główki kapusty, 200 ml kefiru, 1 jajko – 15 min i gotowe!

Kapusta ma swoich zagorzałych zwolenników jak i przeciwników. Zazwyczaj serwujemy ją w tradycyjnym bigosie, kapuśniaku lub zasmażaną jako dodatek do obiadu.

Dzisiaj chcemy Ci zaprezentować ciekawy przepis na placki z kapustą. Być może właśnie tę formę podania polubisz najbardziej.

Te placki są proste i szybkie w wykonaniu – gotowe już w 15 minut, a w dodatku tak smaczne, że bardzo szybko znikają z talerza!

Składniki na placki z kapusty:

  • kapusta – 400 g
  • kefir – 200 ml
  • jajko – 1 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • mąka pszenna – 3-4 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1/3 łyżeczki
  • olej do smażenia – ok. 2 łyżki
  • sól i pieprz – do smaku

Jak przygotować placki z kapusty

Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Dodajemy do niej startą na grubych oczkach cebulę – oba składniki mieszamy.

Następnie dodajemy jajko, kefir, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sól i pieprz – ponownie dokładnie mieszamy do uzyskania masy o konsystencji śmietany.

Tak przygotowane ciasto na placki odstawiamy na około 7 minut.

Po tym czasie, na patelni rozgrzewamy olej i przy pomocy łyżki formujemy placuszki – takie jak dobrze nam znane placki ziemniaczane. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Na koniec każdy usmażony placek odsączamy na papierowym ręczniku, co pozwoli pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Nasze placki są gotowe do podania – w zależności od upodobań można je podawać z sosami, różnymi surówkami lub po prostu dodatkiem kwaśnej śmietany. Smacznego!