Pokrój pierś z kurczaka na małe kawałki. Rozgrzej 1 łyżkę stołową oleju i 60 g masła na dużej patelni na dużym ogniu. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż przez 7-10 minut, aż będzie złocisty. Następnie zdejmij kurczaka z patelni i odłóż na bok. Pokrój cebulę w pióra i dodaj do tej samej patelni, smaż przez 5 minut, aż zmięknie.
Pokrój słodką paprykę w paski i dodaj do patelni, smaż przez 6 minut, aż zmięknie. Dodaj 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 3 łyżeczki papryki, 1 łyżeczkę oregano i 1/4 łyżeczki chili. Wszystko dobrze wymieszaj. Drobno posiekaj 4 ząbki czosnku i dodaj do patelni, smaż przez 1-2 minuty.
Pokrój pomidory w kostkę i dodaj do patelni, gotuj przez 8 minut, aż pomidory się rozpadną i powstanie sos. Dodaj usmażone kawałki kurczaka z powrotem na patelnię i dobrze wymieszaj. Zetrzyj 100 g sera na drobno i posyp nim wierzch potrawy. Przykryj patelnię i gotuj przez 4 minuty, aż ser się roztopi. Drobno posiekaj 200 g koperku i dodaj do gotowego dania. Wszystko delikatnie wymieszaj.