Babciny przepis na syrop na poprawę odporności – piję codziennie i nie choruję

Wykonanie domowego syropu z mniszka jest niezwykle proste. Warto wykonać go ze świeżych kwiatów, które najlepiej zbierać w maju na czystych terenach. Do wykonania syropu potrzebna jest główka z kwiatostanem. Pozostawienie zielonych części rośliny doda lekarstwu lekko goryczkowego smaku.

Na jedną porcję syropu, czyli 2-3 słoiki, potrzebnych jest 300-500 kwiatów mniszka. Taka ilość powinna zmieścić się w litrowym garnku, kwiaty należy bowiem lekko ubić, co sprawi, że zmniejszą swoją objętość.

Przygotuj: litr kwiatów mniszka lekarskiego, 2 cytryny, litr wody i kilogram cukru.

Wykonanie:

Przebrane kwiaty włóż do garnka i zalej wodą, następnie gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie odstaw garnek do ostygnięcia na całą dobę. Odcedź wywar z kwiatów przez drobne sito. Dodaj do niego wyciśnięty sok z cytryn oraz cukier. Gotuj syrop na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż uzyska konsystencję podobną do miodu.

Gotowy syrop przelej do wyparzonych słoiczków, kiedy jest jeszcze gorący. Należy spożyć go w przeciągu kilku miesięcy.

Sposób zażywania syropu z mniszka lekarskiego

Syrop powinien być stosowany codziennie, aby zapewnić odpowiedni poziom odporności i aby był jak najbardziej skuteczny w działaniu. Lekarstwo z mniszka mogą zażywać także dzieci. Wystarczy 2-3 łyżeczek dziennie: można posmarować nim chleb zamiast miodu lub spożywać w sposób tradycyjny na łyżeczce jak każdy syrop. Niektórzy dodają syrop z mniszka do herbaty, jest on bowiem słodki i aromatyczny.

Przeciwwskazania dotyczące stosowania syropu z mniszka dotyczą osób, które cierpią z powodu wrzodów żołądka oraz nadkwasoty. 

Czytaj dalej