Babciny przepis na syrop na poprawę odporności – piję codziennie i nie choruję

Babcine sposoby na choroby dziś wracają do łask, oparte są bowiem na naturalnych recepturach, które pozbawione są chemicznych środków.

Jednym z nich jest syrop z mniszka lekarskiego, który był powszechnie stosowany na wypadek bólu gardła, kaszlu czy też jako środek wzmacniający odporność w okresie jesienno-zimowym przez nasze babcie i prababcie.

Cudowne lekarstwo naturalne

Choć obecnie uważany jest on za chwast, mniszek lekarski to tak naprawdę środek o wielu leczniczych właściwościach, który warto mieć w swojej apteczce na wypadek niespodziewanego przeziębienia czy grypy, ale nie tylko.

Zawiera on bowiem bogactwo witaminy C, A, D a także tych z grupy B. Taka bomba witaminowa poza korzystnym wpływem na układ nerwowy, pomaga także w usuwaniu zalegających w naszym organizmie toksyn.

Syrop z mniszka lekarskiego wykazuje właściwości wspomagające pracę układu odpornościowego i pokarmowego dzięki obecności potasu, krzemu, magnezu i żelaza. Łagodzi on także infekcje dróg moczowych i wspiera pracę mózgu, dzięki wysokiej zawartości aminokwasu o nazwie asparagina. Polecany jest także jako naturalny środek leczniczy dla osób chorych na cukrzycę.

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego