Najbardziej niebezpieczne produkty dla organizmu ludzkiego, których należy unikać. To patogeny nowotworów

Napoje alkoholowe zdecydowanie nie należą do tych, które kojarzą się ze zdrowym trybem życia. Jednakże, chociaż najczęściej w kontekście ich chorobotwórczego działania przytacza się schorzenia związane z wątrobą lub uzależnienia, ich spożywanie może także promować rozwój nowotworów.

Alkohol, zaraz po papierosach, stanowi drugą najczęstszą przyczynę chorób nowotworowych. Obecny w alkoholowych napitkach etanol uszkadza komórki i sprzyja rozwojowi komórek rakowych, szczególnie w obrębie górnego przewodu pokarmowego – jamy ustnej, krtani, gardła, przełyku.

Fast Foody

Jak powszechnie wiadomo, zdrowa dieta to przede wszystkim dania świeże i przygotowywane „od podstaw”. Fast foody i wszelkiego rodzaju żywność wielokrotnie przetwarzana nie tylko sprzyjają rozwojowi otyłości, cukrzycy i problemów trawiennych. Ich spożywanie łączy się także ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka piersi i nowotwory jelita grubego!

Kiełbasa

Kiełbasa jest popularnym elementem polskiej diety. Niestety, tego typu wyroby mięsne, ze szczególnym uwzględnieniem kiełbas wędzonych, nie należą do najzdrowszych dań. Jednym z często występujących w nich składników jest azotyn sodu, związek pełniący rolę konserwantu i barwnika spożywczego. Jego działanie jest wiązane ze wzrostem ryzyka rozwoju nowotworów jelit.

Napoje gazowane