Zacznij od obrania imbiru i pokrojenia go na plasterki. W następnym kroku wsyp imbir do słoika i zalej go brandy. Słoik przechowuj przez około 14 dni w możliwie najbardziej zacienionym pomieszczeniu. Raz na jakiś czas zamieszaj naczyniem.
Po upływie 2 tygodni przecedź płyn. Do odcedzonego wywaru dodaj miód i sok z cytryny. Voilà! Twoja nalewka jest już gotowa do spożycia.
Nalewkę przechowuj w lodówce, aby się nie zepsuła. Możesz spożywać ją 3 razy dziennie, po jednej łyżce, najlepiej przed głównymi posiłkami. Jeżeli rozboli Cię głowa lub będą dokuczały Ci bóle stawów możesz zażyć doraźnej dawki leczniczej nalewki.
Jednakże, nie zalecane jest stosowanie jej w takich przypadkach dłużej niż tydzień. Jeśli ból głowy lub stawów przedłuża się powinieneś zasięgnąć porady lekarza.
Dodatkowo do polecenia mam jeszcze herbatkę imbirową, która działa rozgrzewająco. Jest wprost idealna w przypadku przeziębienia!
Na początku obierz i pokrój w plasterki korzeń imbiru. Kiedy skończysz wrzuć plasterki do gotującej się wody. Całość na wolnym ogniu gotuj jeszcze przez około 30 minut. Po upływie pół godziny napar jest gotowy do picia. Jednakże, jeśli chcesz poprawić jego walory smakowe i zdrowotne warto dodać do niego po ostudzeniu łyżkę miodu i wyciśnięty sok z cytryny 😉