Ten przedwojenny przepis jest prosty i szybki, można go jeść na śniadanie lub kolację.

Croissanty są podstawą letnich śniadań na wsi. Croissanty są najlepsze, gdy robi się je według starego przepisu. Są pyszne i pachnące.

Oto, jak zrobić najlepsze naleśniki. Zrób je dla swoich dzieci, męża i siebie. Staną się one stałym bywalcem na Twoim stole. Będą ulubionym rodzinnym śniadaniem lub podwieczorkiem.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200ml mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia

Wykonanie:

Podgrzej mleko, aż będzie letnie. Dodaj pokruszone drożdże i mieszaj do rozpuszczenia. Wymieszaj mąkę w misce. Zrób wgłębienie na środku. Dodaj mleko do miski. Możesz wymieszać wszystko razem drewnianą łyżką.

Aby zwiększyć objętość ciasta, umieść je w ciepłym miejscu na co najmniej pół godziny. Aby zrobić naleśniki, rozgrzej olej w dużym rondlu. Aby ciasto nie przyklejało się do łyżki, możesz ją namoczyć w zimnej wodzie przed włożeniem do ciasta.

Każdy naleśnik należy smażyć przez 2 do 3 minut z każdej strony. Upewnij się, że brzegi nie są przypalone. Naleśniki powinny być dobrze zrumienione zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz.

Podawaj je z cukrem pudrem, ulubionym dżemem lub małą porcją sezonowych owoców. Wyjmij je z piekarnika, gdy są jeszcze ciepłe. Smacznego!