Koniecznie poznaj przepis na pyszne naleśniki marokańskie. Smażone tylko z jednej strony. Lepsze od tradycyjnych

Poznaj naleśniki podpiekane tylko z jednej strony, a nigdy więcej nie będziesz chciał żadnych innych!

Marokańskie naleśniki zdają się mieć wyłącznie zalety: wyglądają niezwykle apetycznie i oryginalnie, świetnie pachną i jeszcze lepiej smakują! W Maroku – kraju swojego pochodzenia – bagrir (bo tak nazywają się tam te drożdżowe placuszki) są niezwykle popularne. Zakupić je można niemalże na każdej ulicy!

Co wyróżnia naleśniki marokańskie?

Po pierwsze – pozbawione są one tak charakterystycznej dla naleśników rumianej barwy. Są one dość blade. Spożywa się je najczęściej z roztopionym masłem lub miodowym sosem. Naleśniki marokańskie to znakomity pomysł na ciepłe śniadanie lub kolację. Puszyste i delikatne – na pewno przypadną do gustu wszystkim domownikom!

Składniki na naleśnikowe ciasto:

  • szklanka kaszy manny
  • szklanka mąki
  • 400 do 450 mililitrów ciepłej wody
  • jedno jajko
  • łyżeczka roślinnego oleju
  • łyżeczka drożdży instant
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Składniki na sos do naleśników:

  • 70 gram masła
  • sześć łyżek stołowych miodu

Sposób przygotowania:

Wszystkie suche składniki na ciasto należy wymieszać w misce. Następnie do mieszanki dodać jajko i całość wymieszać. Powstałą papkę zalać ciepłą wodą, olejem roślinnym i ponownie wymieszać całość.

Powstałą masę należy ubijać mikserem przez około 2 minuty. Gdy uzyskamy konsystencję wodnistego ciasta, masę należy przykryć i odłożyć na około czterdzieści minut.

Czekając na ciasto, zabierzmy się za sos. Rozpuśćmy miód z masłem w rondelku. Podgrzejmy sos na małym ogniu, ale nie doprowadzajmy go do wrzenia!

Po upływie wymaganych 40 minut możemy przystąpić do smażenia naleśników. Wyrośnięte ciasto smażymy na patelni bez dodatku oleju. Ciasto wylewajmy na środek patelni, nie rozprowadzajmy go po bokach tak, jak jesteśmy przyzwyczajeni.

Nie uzyskamy wtedy marokańskich, porowatych placuszków, a zwykłe naleśniki. Należy pamiętać, że bagrir smażymy tylko po jednej stronie na średnim ogniu!

Kiedy zdjęć placki z patelni?

Właściwym momentem jest ten, w którym górna strona naleśnika nie jest już lepka. Gotowe naleśniki polewamy miodowym sosem. Smacznego!