Przygotuj miksturę odpornościową, gotując 4 goździki i 2 liście laurowe… Dzięki temu pozbędziesz się opuchlizny, bólu i słabej odporności.

Nie ma wątpliwości, że liście laurowe i goździki powinny znaleźć się na Twojej liście kuchennych przypraw.

W prosty sposób można z nich przyrządzić herbatę, która wyleczy wiele dolegliwości. Ten prosty przepis jest dobrze znany i od wielu lat podawany przez babcie. Napar ten jest znany ze swoich licznych właściwości prozdrowotnych.

Na jakie dolegliwości polecana jest herbata z goździków i liści laurowych?

Można ją stosować na przykład w celu zmniejszenia zatrzymywania wody w organizmie. Jej składniki mają działanie moczopędne i mogą pomóc w zmniejszeniu obrzęków. W naparze znajduje się również witamina C, która może wzmacniać odporność i łagodzić objawy przeziębienia, grypy lub choroby oskrzeli.

Stymuluje ona enzymy, co może pomóc w łagodzeniu problemów trawiennych.

To tylko jedna z wielu korzyści, jakie daje ta herbata. Obniżają one poziom cukru we krwi, wspomagają pracę wielu narządów (serca i nerek) oraz wzmacniają kości i mięśnie.

Do przygotowania naparu potrzebne są następujące składniki

  • 4 goździki,
  • 2 liście laurowe
  • 300 ml wody

Wystarczy wlać wodę do rondla, dodać liście laurowe i gotować przez 7 minut na małym ogniu.

Po upływie tego czasu garnek należy przykryć. Herbata jest gotowa do picia, gdy ostygnie do temperatury pokojowej.

Napary z liści laurowych lub goździków powinny być stosowane tylko przez krótki czas, nie dłużej niż przez dwa tygodnie.

Można zrobić kilkudniową przerwę, jeśli nie chce się kontynuować leczenia. Napar nie jest zalecany dla kobiet w ciąży i dzieci.