W prosty sposób można z nich przyrządzić herbatę, która wyleczy wiele dolegliwości. Ten prosty przepis jest dobrze znany i od wielu lat podawany przez babcie. Napar ten jest znany ze swoich licznych właściwości prozdrowotnych.
Można ją stosować na przykład w celu zmniejszenia zatrzymywania wody w organizmie. Jej składniki mają działanie moczopędne i mogą pomóc w zmniejszeniu obrzęków. W naparze znajduje się również witamina C, która może wzmacniać odporność i łagodzić objawy przeziębienia, grypy lub choroby oskrzeli.
To tylko jedna z wielu korzyści, jakie daje ta herbata. Obniżają one poziom cukru we krwi, wspomagają pracę wielu narządów (serca i nerek) oraz wzmacniają kości i mięśnie.
Wystarczy wlać wodę do rondla, dodać liście laurowe i gotować przez 7 minut na małym ogniu.
Po upływie tego czasu garnek należy przykryć. Herbata jest gotowa do picia, gdy ostygnie do temperatury pokojowej.
Napary z liści laurowych lub goździków powinny być stosowane tylko przez krótki czas, nie dłużej niż przez dwa tygodnie.