Mieszanka warzywna w słoiku – Idealna jako dodatek do dań. Przepis.

Dziś przygotujemy słoiki na przyprawy bez pasteryzacji, bez konserwantów i wzmacniaczy smaku. To coś, co możesz wykorzystać zimą jako dodatek do dań i cieszyć się świeżym smakiem warzyw.

Składniki:

  • 300 g cebuli
  • 300 g czerwonej papryki
  • 300 g selera
  • 300 g marchwi
  • 300 g pasternaku
  • Kilka ząbków czosnku (opcjonalnie)
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek liści selera
  • 200 g soli (jodowana, sól kuchenna lub himalajska)

Przygotowanie:

Posiekaj cebulę na małe kostki lub zmiel w blenderze. Pokrój czerwoną paprykę, seler, marchew i pasternak na małe kawałki lub zblenduj. Posiekaj pietruszkę i liście selera. Wszystkie pokrojone warzywa przenieś do dużej miski. Dodaj posiekane warzywa i dobrze wymieszaj. Dodaj kilka ząbków czosnku (opcjonalnie) dla smaku.

Dodaj 200 g soli i dokładnie wymieszaj. Sól może być jodowana, kuchenna lub himalajska. Przyprawę wsypuj do czystych słoików. Zamykaj słoiki i przechowuj w chłodnym miejscu. Kiedy dodajesz przyprawę do zupy lub bulionu, uważaj z ilością, ponieważ przyprawa jest słona. Nie musisz dodawać dodatkowej soli.

Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu! Życzę smacznego!