Ważne informacje. Lekarze przyznają, że tarczycę leczą nie tylko leki, ale również sposób odżywiania.

Odpowiednie odżywanie jest fundamentem w leczeniu chorób tarczycy. Lekarze zgodnie potwierdzają daną teorię.

Zdrowe odżywianie może być skuteczną bronią w walce z chorobami tarczycy, o czym można usłyszeć od niejednego endokrynologa. Leki to nie wszystko. Odkryto, że zdrowy tryb życia. a przede wszystkim dbałość o to co jemy sprawia, że przestajemy być bezsilni w stosunku do chorób tarczycy.

Lekarze specjaliści, którzy w pełni poświęcają się walce z chorobami tarczycy twierdzą, że źródłem problemów tarczycowych jest gluten. Stanowi on nic innego jak mieszaninę białek roślinnych zawartych w zbożach takich jak pszenica, żyto, jęczmień oraz owies.

Endokrynolodzy niejednokrotnie podkreślają, że stanowi on element diety, który osłabia i zaburza pracę jednego z ważniejszych organów w naszym organizmie. Warto więc poświęcić spożywanie pieczywa, makaronów i innych produktów mącznych powstałych z wyżej wymienionych zbóż na rzecz poprawy stanu tarczycy oraz polepszenia jakości życia.

Każdy, kto zmaga się z problemami związanymi z tarczycą powinien również zrezygnować z produktów zawierających cukier. Składnik ten znacznie zaburza jej pracę. Leczenie chorób tarczycy będzie skuteczniejsze przy zastosowaniu odpowiedniego sposobu odżywiania.

Należy podjąć odpowiednie kroki aby przestawić się na zupełnie odmienny sposób gotowania. To pewne – na początku będzie to trudne. Trzeba jednak uświadomić sobie, że jest to niezbędne aby zahamować postępujące, negatywne zmiany w pracy tarczycy. Same leki nie pomogą.

Ważnym krokiem jest także zamiana powszechnie znanego i lubianego oleju słonecznikowego. Można zamienić go na przykład na masło, a nawet smalec. W celu zapewnienia prawidłowej pracy tarczycy produkującej hormony w odpowiednich ilościach warto ją regularnie oczyszczać.

Znany rosyjski ekspert – bioterapeuta Michał Tombak podjął się opracowania receptury na specjalną nalewkę z pestek jabłek, która pomaga w dokładnym oczyszczeniu tarczycy,

Sposób na przygotowanie nalewki w trzech krokach: 

  • Rozdrobnij 40 pestek z jabłek i wrzuć do butelki
  • Rozdrobnione pestki zalej 100 ml spirytusu
  • Całość odstaw na 7 dni

Nalewkę należy spożywać w stosunku: 7 kropli na pół szklanki wody. Najlepiej spożywać ją raz dziennie, na 15 minut przed posiłkiem.