Moczyć daktyle w ciepłej wodzie przez 10 minut. Dobrze umyć i usunąć pestki. W blenderze lub procesorze kuchennym zmielić prażone orzechy laskowe, wiórki kokosowe, kawę rozpuszczalną (jeśli używasz), wodę, sól i kakao w proszku, aż uzyskasz jednolitą masę. Dodaj namoczone daktyle do mieszanki i blenduj, aż masa będzie gładka.
Dodaj miód lub melasę daktylową i ponownie dobrze wymieszaj. Wyłóż małe foremki papierowe na blachę. Uformuj mieszankę w kwadraty o żądanej wielkości i umieść je w foremkach. Włóż do zamrażarki na 15 minut. W międzyczasie, rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Dodaj olej roślinny lub kokosowy i dobrze wymieszaj.
Wyjmij kwadraty z zamrażarki. Zanurz każdy kwadrat w roztopionej czekoladzie, a następnie posyp posiekanymi orzechami laskowymi. Włóż do lodówki na 5 minut, aby czekolada stwardniała.