Brokuły są doskonałym warzywem, jeśli starasz się schudnąć, ponieważ są niskokaloryczne. Brokuły zawierają tylko 30 kcal na 100 g. Brokuły są również dobrym źródłem witamin, takich jak K, E i A, a także kwasu Omega-3, który może mieć znaczący wpływ na stan naszej skóry i włosów.
Brokuły można przyrządzać na wiele sposobów. Jednym z takich dań jest kurczak z brokułami i grzybami. Prawidłowe ugotowanie brokułów jest niezbędne, aby zachować ich wartości odżywcze. Ten przepis to wspaniała, zdrowa kolacja lub obiad dla całej rodziny.
Filet z kurczaka należy pokroić w plastry, a następnie doprawić solą i pieprzem. Smażyć kurczaka przez około 15-20 minut. Po usmażeniu kurczaka przełożyć go do miski.
Po usmażeniu kurczaka, rozgrzać łyżkę oleju na patelni. Dodać grzyby. Podzielić brokuły na różyczki. Dodać brokuły do grzybów, gdy te lekko zmiękną. Smażyć, aż grzyby zmiękną. Na jednej łyżce oleju podsmażyć imbir i czosnek. Następnie dodać olej sezamowy i sos sojowy.
Smażyć warzywa i kurczaka w sosie przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. To danie jest doskonałe z ryżem lub makaronem. To danie można wzbogacić o szparagi, aby uzyskać zdrowszą i smaczniejszą wersję. Dodadzą one temu daniu więcej smaku i witamin! Smacznego!