Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie zaskakujący smakiem poprzez udany kontrast pomiędzy smakiem delikatnego mięsa i kwaśnej kapusty kiszonej. Jego przyrządzenie (łącznie z pieczeniem) nie zajmuje dłużej niż godzinę, więc warto go spróbować i zaskoczyć swoich bliskich niebanalnym, choć łatwym w przygotowaniu daniem.
Składniki:
Przygotowanie:
Na początku należy dokładnie przelać wodą kiszoną kapustę i zostawić ją przez chwilę na sitku w celu pozbycia się nadmiaru wody. Następnie używamy smalcu wieprzowego do wysmarowania naczynia żaroodpornego, po czym obsypujemy go kminkiem dla uwolnienia aromatu. Gdy kapusta będzie już dokładnie odcedzona, należy ją równomiernie rozłożyć w naczyniu żaroodpornym.
W tym momencie zabieramy się do doprawiania udek: nacieramy je dokładnie przyprawą do pieczonego kurczaka, solą i pieprzem, by po chwili ułożyć je w przygotowanym wcześniej naczyniu żaroodpornym. Możemy następnie podlać kurczaka wodą lub bulionem, ale nie jest to konieczne.