Udka z kurczaka i kapusta: Pyszny posiłek w jednym: Wszystko przyrządza się bez wysiłku na jednym talerzu

Pieczenie jest jednym z najłatwiejszych i najprostszych sposobów przygotowywania potraw.

Potrawy z piekarnika są zdrowsze i delikatniejsze. Tą metodą można przygotować jednocześnie danie główne i dodatek do niego. Dziś przedstawiam przepis na soczystego kurczaka z pyszną pieczoną kapustą, który zasmakuje całej rodzinie.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 4 udka z kurczaka
  • Trzy ząbki czosnku
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • Czerwona papryka w proszku
  • Sól i pieprz według własnego upodobania

Przygotowanie:

Pokrój główkę kapusty na 2 cm plastry i ułóż je na pokrytej pergaminem blasze do pieczenia.

Kurczaka posypać solą i pieprzem, a następnie ułożyć na wierzchu udka.

Połączyć mielony czosnek, oliwę z oliwek, sól i pieprz z papryką. Można również dodać do tej mieszanki suszoną bazylię lub kolendrę. Powstałą mieszankę należy wetrzeć w skórę kurczaka.

Piecz przez 45 minut w piekarniku w temperaturze 180°C. Wskazówka: Do potrawy można dodać kapustę, która stanowi bazę dla kurczaka. Aby nadać potrawie jeszcze więcej smaku, usmaż kurczaka na patelni zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Smacznego!