Przepis na te pyszne klopsiki z sosem pomidorowym moja rodzina zna od pokoleń. Jest to ulubione danie moich bliskich.

Delikatne klopsiki z sosem pomidorowym

Przepis ten został mi przekazany przez przyjaciółkę, która z kolei dostała go od swojej mamy. Mimo upływu wielu lat ten przepis nadal jest moim ulubionym. Wszyscy uwielbiamy klopsiki i często je przyrządzamy w naszej rodzinie.

Zazwyczaj jemy je z tłuczonymi ziemniakami, knedlami lub same. Można je jednak jeść same lub z dodatkiem świeżego chleba. Ten sos jest bardzo słodki. Można nadać mu bardziej wytrawny charakter, pomijając goździki i cukier.

Składniki do przygotowania pulpetów:

  • 500 g ryżu;
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka;
  • mielony czarny pieprz;
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki majeranku.

Składniki na sos pomidorowy

  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula;
  • 100 ml mleka;
  • 5 goździków;
  • cukier;
  • sól.

Sposób przygotowania:

Umieść mięso mielone w dużej misce. Dodaj ugotowany i ostudzony ryż oraz mąkę pszenną do dużego naczynia. Dopraw solą i pieprzem. Mięso mielone może być dowolne. Ja wolę używać wołowiny i wieprzowiny. Połącz wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą masę. Z masy uformuj małe kulki. Aby zapobiec sklejaniu się kulek, zamocz ręce w ciepłej wodzie.

Do dużego rondla wlać 2 litry wody i dodać posiekaną cebulę. Doprowadzić do wrzenia posiekane goździki, sól i pieprz. Powoli dodawaj klopsiki do gotującej się wody. Klopsiki powinny się gotować przez około 20-25 minut. Gdy będą gotowe, odcedź z nich wodę.

Nie ma potrzeby zagęszczania sosu. Doprowadź do wrzenia resztę składników. Dodaj więcej mąki, jeśli sos jest zbyt suchy. Jeśli jest zbyt gęsty, można dodać więcej mleka. Po przygotowaniu sosu można podawać go rodzinie.

Smacznego!