Smaczne klopsiki z mięsa mielonego: Gdy tylko wystawię ją na stół znika w kilka chwil

Oto przepis na klopsiki oraz wspaniały sos, w których zakochają się wszyscy domownicy.

Co będziesz potrzebować żeby przygotować ten niezwykle sycący i przede wszystkim smaczny obiad:

  • 130g ryżu
  • 500g mielonego mięsa
  • 100g marchewki
  • 1 jajko
  • 100g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, mielony czarny pieprz

Do wykonania sosu będą potrzebne:

  • 50g kwaśnej śmietany
  • 50g koncentratu pomidorowego
  • 20g oleju
  • 10g słodkiej papryki
  • 150ml wody
  • sól oraz mielony czarny pieprz

Sposób na przygotowanie:

Umytą wcześniej marchew należy zetrzeć na drobnej tarce, a cebulę drobno posiekać. Mięso przełóż do miski i wbij do niego jajko.

Dodaj teraz przygotowane wcześniej warzywa, ryż oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Teraz jeszcze tylko dopraw i wszystko wymieszaj. Z tak przygotowanej masy możesz teraz formować klopsiki i układać je w naczyniu żaroodpornym.

Teraz czas na przygotowanie sosu. Do miski dodaj śmietankę, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, olej i czerwoną słodką paprykę. Całość ubijaj przy użyciu trzepaczki aż do osiągnięcia jednolitego sosu.

Teraz dodaj do miski wodę aby go trochę rozcieńczyć. Tak przygotowanym sosem polej znajdujące się w naczyniu klopsiki. Całość włóż do piekarnika rozgrzanego na 180ºC na około 30 minut. Po wyjęciu danie można posypać startym serem. Gotowe!!

Bonus

Będziesz potrzebować:

  • 600g mielonego mięsa
  • 250g kapusty
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • twardy ser
  • sól i czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Kapustę oraz cebulę należy drobno posiekć i dodać do mielonego mięsa. Następnie dodaj jajko oraz dopraw solą oraz pieprzem i dobrze wymieszaj.

Tak przygotowaną masę mięsną uformuj w kulki i ułóż na posmarowanej olejem blaszce. Całość przykryj teraz folią aluminiową.

Rozgrzej piekarnik na 180ºC i włóż do niego blaszkę z przykrytym folią mięsem na około 30 min. Po upływie tego wyjmij danie z piekarnika i posyp je utartym wcześniej serem i piecz przez kolejne 10 min. I gotowe!