Lepiej zrobić dwie partie, bo szybko się rozchodzą. Jak zrobić domowe kandyzowane śliwki.

Śliwki to jeden z pokarmów, który nawet po przetworzeniu potrafi zachować najwięcej dobroczynnych właściwości.

Ze śliwek można zrobić pyszne kandyzowane owoce. Zapewni nam to idealną ilość witamin, których potrzebujemy w zimie.

SKŁADNIKI

  • 4kg śliwek (bez pestek).
  • 1,5kg cukru
  • 1 szklanka wody
  • Kwasek cytrynowy 0,5 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

Za pomocą noża usunąć z owoców pestki. Umieść cukier w rondelku, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum i włóż obrane śliwki do wrzącego syropu. Pozwól im się gotować przez 30 minut. Następnie, wyjmij śliwki. Użyj łyżki cedzakowej, aby usunąć śliwki.

Utrzymuj syrop w cieple na kuchence, aby zgęstniał i dalej się gotował. Wymieszaj go. Wyłączyć ogień i odstawić do ostygnięcia. Śliwki powinny wrócić do syropu. Podgrzej wszystko na małym ogniu. Owoce przełożyć na durszlak. Proces ten należy powtarzać, aż śliwki staną się miękkie i błyszczące.

Przed ostatnim moczeniem śliwek należy dodać kwasek cytrynowy. Kandyzowane śliwki smakują jak słodka marmolada, ale z odrobiną kwasowości. Przetrwają dłużej niż świeże śliwki, jeśli będą namoczone w cukrze i kwasku cytrynowym – naturalnym konserwancie.