Na kalafiora:
Na ciasto:
Rozdziel kalafiora na różyczki i umyj dokładnie pod bieżącą wodą. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną mleka lub octu oraz solą. Włóż różyczki kalafiora do wrzącej wody i gotuj przez 3-5 minut, aż będą lekko miękkie. Odcedź kalafiora i odstaw, aby lekko ostygł. W dużej misce ubij 2 średnie jajka.
Dodaj 100 ml mleka i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę zmielonego suszonego czosnku, 1 łyżeczkę papryki (lub kurkumy) oraz 1 czubatą łyżkę posiekanej suszonej natki pietruszki. Stopniowo dodawaj 100 g mąki pszennej zwyczajnej, ciągle mieszając, aż powstanie gładkie ciasto.
Rozgrzej olej roślinny na patelni na średnim ogniu. Każdą różyczkę kalafiora zanurz w cieście, a następnie smaż na rozgrzanym oleju. Smaż kalafiora z każdej strony, aż będzie złocisty i chrupiący. Odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Przełóż usmażone różyczki kalafiora na talerz. Podawaj na ciepło z ulubionym sosem lub dipem.