Znalazłaś idealny przepis na domową szarlotkę. Instrukcje krok po kroku.

Szarlotka z kwaśną śmietaną to najlepszy wybór, jeśli szukasz idealnego ciasta.

Smakuje dokładnie tak, jak robiły ją nasze babcie. Warto znaleźć przepis na to pyszne i aromatyczne ciasto. Ciasto to jest również wykonane z musu i nie zestarzeje się.

Składniki:

  • 200 g cukru pudru
  • 250 ml śmietany
  • 500 g mąki pszennej
  • Dodaj szczyptę soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250g masła
  • Skórka z jednej cytryny,
  • 2 jajka,
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • Cukier według uznania
  • Sok z jednej cytryny
  • 2-3 łyżki stołowe kaszy manny lub bułki tartej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 kg jabłek

Sposób przygotowania:

Zacznij od starcia jabłek na tarce. Następnie zetrzeć jabłka na tarce i dodać oba cukry do garnka. Następnie podgrzać całość na małym ogniu, aż jabłka staną się miękkie. Zmniejszyć ogień do minimum, a następnie dodać sok z cytryny oraz kaszę manną.

Zamiast kaszy manny można użyć bułki tartej. Najpierw wysusz ją na patelni, a następnie wymieszaj z jabłkami. Wymieszaj wszystkie składniki razem. Zachowaj ostrożność podczas dodawania śmietany. Najlepiej dodawać śmietanę w małych ilościach. Upewnij się, że ciasto jest gładkie.

Ciasto należy uformować w bochenek. Podziel go na pół. Zawiń ciasto w folię i pozostaw na 30 minut, aby odpoczęło. Następnie rozwałkuj ciasto. Umieść pierwszą porcję ciasta w formie o wymiarach 24×36 cm. Rozłóż nadzienie na cieście, a następnie przykryj je drugą połową ciasta.

Jabłka można odcisnąć, zanim staną się zbyt miękkie. Wstaw ciasto do piekarnika, nacinając jego powierzchnię widelcem. Piecz ciasto przez 45 minut w temperaturze 200°C. Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć, a następnie posyp je cukrem pudrem. Smacznego!