Jego regularne spożywanie niesie ze sobą szereg korzyści dla naszego zdrowia. Imbir jak dowodzą badania, może pomóc osobą cierpiącym na różnego rodzaju zwyrodnienia czy przewlekłe bóle stawów, mięśni. Imbir prócz właściwości aromatycznych, rozgrzewających posiada również lecznicze.
Potrafi łagodzić objawy przeziębiania, grypy, skutecznie wypływa na krążenie krwi oraz co istotne potrafi zapobiegać nowotworowi. Kolejną zaletą imbiru jest redukcja cholesterolu oraz wysokiego poziomu cukru we krwi. Imbir potrafi również zapobiegać nudnością.
Więc jak widać spożywanie imbiru niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, a na szczęście jest to produkt dość powszechny, który możemy znaleźć praktycznie w każdym sklepie.
Przegotowaną wodę poddaj filtracji. Dodaj do niej przetarty lub posiekany imbir i gotuj przez około 5 minut. Po tym czasie odstaw na jakieś 20 minut. Następnie przecedź miksturę i pozostaw płyn do przygotowania syropu. Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie cukru w szklance w letniej wodzie.
W 1/3 szklanki przygotowanej wcześniej mikstury dodaj pół szklanki imbiru oraz pół szklanki wody gazowanej. Syrop przelej do szklanki i dodaj plaster cytryny. Do tak przygotowanego napoju możesz dodać odrobinę miodu czy soku z limonki, aby wzmocnić smak.