W okresie zimowym, gdy łatwiej złapać przeziębienie, napój z czosnku i liści laurowych pozwoli zadbać o odporność.

W czasach, kiedy o lekarstwach, które można kupić dosłownie wszędzie nawet się nie śniło, nasze babcie i prababcie stosowały mieszanki rozmaitych ziół na różne dolegliwości.

Z biegiem lat i postępem medycyny, zapomniano o naturalnych składnikach, które pomagają w utrzymaniu dobrego zdrowia. Wśród takich naturalnych dobroci znajdziemy między innymi dostępny w każdej kuchni czosnek i znany każdemu liść laurowy.

W czym pomagają i jak je stosować? O tym poniżej.

Jeśli dokuczają Ci bóle kości czy stawów, zmagasz się z nadciśnieniem, lub właśnie dopadło Cię zapalenie oskrzeli, z pomocą przyjdzie czosnek. Jeszcze skuteczniejsze będzie połączenie czosnku z liściem laurowym. Z tych dwóch prostych składników możesz przygotować rewelacyjny napar, który stosowany regularnie, ulży we wspomnianych wcześniej dolegliwościach, a także wspomoże odporność.

Ze swoich właściwości czosnek jest znany już od pokoleń.

Cenimy go nie tylko za to, że jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Oprócz walorów smakowych ma on wiele walorów zdrowotnych. Jako naturalny antybiotyk wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, dlatego też świetnie sprawdza się w czasie choroby.

Właściwości przeciwwirusowe czosnku to zasługa substancji zwanej allicyną. Mało kto wie, że czosnek może przyczynić się do zahamowania wzmożonego apetytu a to z pewnością będzie przydatne, kiedy chcemy zwalczyć zbędne kilogramy. Co ciekawe czosnek wykorzystuje się w leczeniu cukrzycy, jak również rozmaitych alergii.

Z kolei wspomniany już wcześniej liść laurowy wykazuje właściwości:

  • przeciwbakteryjne
  • przeciwgrzybiczne
  • przeciwzapalne

Wprowadzając liść laurowy do swojej diety możesz zwalczyć wysoki cholesterol, oraz najważniejsze- wspomaga walkę z chorobami sercowo-naczyniowymi.

Z liścia laurowego oraz czosnku możesz przygotować świetny napar. Do przygotowania herbatki będziesz potrzebować:

  • dwa ząbki czosnku,
  • pół litra wody,
  • trzy suszone liście laurowe.

Aby przygotować herbatkę zagotuj w rondelku wodę, a następnie dodaj do gotującej się wody liście laurowe. Gotuj liście przez przynajmniej trzy minuty. Następnym krokiem jest dodanie czosnku. Pamiętaj, że bez względu na to czy dodajesz czosnek jako przyprawę do potraw, czy przygotowujesz z niego herbatkę, ważne jest, aby czosnek był zmiażdżony- zachowuje on wtedy swoje walory smakowe.

Spożywać należy wystudzony napar. Jeśli chcesz uzyskać skuteczny rezultat, warto pić dwie szklanki herbatki czosnkowo-laurowej dziennie. Jeśli lubisz słodką herbatę, możesz posłodzić wywar zarówno cukrem jak i miodem.

Pomimo wielu dobroczynnych właściwości, niestety nie każdy może pić wywar z czosnku i liści laurowych. Na pewno jego stosowanie nie jest zalecane kobietom ciężarnym oraz tym, które karmią piersią. Jeżeli przyjmujesz na stale jakiekolwiek lekarstwa, stosowanie takiego naparu także stoi w tym przypadku pod znakiem zapytania.

Aby mieć pewność co do tego, czy możesz stosować herbatkę, warto skonsultować to ze swoim lekarzem, kiedy masz zielone światło, pij herbatkę na zdrowie, jednak pamiętaj o umiarze. Dwie szklanki herbaty czosnkowo-laurowej dziennie będą w zupełności wystarczającą dawką, która przyczyni się do poprawy samopoczucia, oraz przede wszystkim wspomoże zdrowie.