Przepyszne węgierskie ciasto Gerbota – Unikalny przepis, w sklepie go nie kupisz. nie znam pyszniejszego ciasta.
Gerbota – wypiek rodem z Węgier
Gerbota to istne szaleństwo smakowe. Miękkie ciasto z dodatkiem orzechów i słodkiego dżemu morelowego to połączenie, któremu nikt nie jest w stanie się oprzeć. Skorzystajmy dzisiaj z dobrze znanego węgierskim paniom domu przepisu i zróbmy ten niebiańsko dobry wypiek.
Lista składników
- 500 g mąki pszennej, tortowej
- 250 g śmietany 30 %
- 2 jajka
- 400 g orzechów włoskich
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 100 g cukru pudru
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka startej skórki cytryny
- szczypta soli
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności kruszymy drożdże i dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy roztopione, ale nie gorące masło. Jedną łyżeczkę zostawiamy na później, bo będzie nam potrzebna w trakcie przygotowywania polewy czekoladowej.
Wybijamy jajka i całość starannie łączymy mikserem. W dalszej kolejności dodajemy odmierzoną porcję mąki, śmietanę oraz startą skórkę cytrynową. Ugniatamy ciasto obsypując je delikatnie mąką, tak aby nie lepiło nam się do dłoni. Tak przygotowane ciasto odkładamy na 40 minut w ciepłe miejsce.
Orzechy włoskie mielimy i dodajemy do nich cukier oraz cukier puder. Po ich zmieszaniu dzielimy orzechy na 3 równe porcje. Ciasto, które już odpoczęło dzielimy na 4 jednakowe części. Wałkujemy je tak, aby każda miała grubość 0,5 cm i dopasowała się kształtem do blachy, w której będziemy piec ciasto.
Pierwszą warstwę rozkładamy na blasze o wysokich brzegach, wcześniej wyścielonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy ją dżemem morelowym. Na nim rozsypujemy równomiernie jedną z porcji wcześniej przygotowanych osłodzonych orzechów.
Kładziemy kolejny placek surowego ciasta. Całość przekładamy kolejnymi warstwami, tak aby ostatnią było rozwałkowane ciasto. Teraz ważną czynnością jest nakłucie go wykałaczką lub widelcem, aby zapobiec nadmiernemu puchnięciu, a co za tym idzie pękaniu.
Tak przygotowana blachę zostawiamy na 30 minut. Przed upływem półgodzinnego czekania nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Następnie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.
W momencie, gdy wypiek już ostygnie, przechodzimy do najłatwiejszego etapu, czyli polewy. Roztapiamy mleczną czekoladę, dodajemy wcześniej pozostawioną łyżeczkę masła i co jakiś czas mieszając podgrzewamy do momentu aż będzie gorąca.